forrás:www.bankweb.hu

Végre indul a Babaváró hitel. Összefoglaltuk a nagy érdeklődésre való tekintettel a legfontosabb tudnivalókat.

2019. július 1-jétől akár 10 millió Ft kamatmentes hitelt is igényelhet a házastársával – amennyiben gyermekvállalást terveznek.  A hitel más, mint a megszokott CSOK támogatás, hiszen ez szabadon felhasználható, vagyis tetszőleges célra, nem csak lakáscélra lehet fordítani.

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió Ft lehet, nagy előnye, hogy a hitel törlesztése szünetel, ha az első és a második gyermek megszületik, sőt a hitel bizonyos részét el is engedik.

A havi törlesztő részlet nem lehet magasabb 50 000 Ft-nál (a kezességvállalási díjjal együtt). A hitelhez az állam kezességvállalása társul, ennek a díja a fennálló tartozás 0,5%-a, amelyet a havi törlesztőrészlettel együtt kell megfizetni.

Ha gyermek születik, akkor a fennmaradó tartozás egy részét vagy egészét elengedik.

  • Az első gyermek esetében 3 évre felfüggeszti az állam a törlesztést.
  • A második gyermek esetén szintén 3 évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi.
  • A harmadik gyermek után elengedi az állam a teljes hátralévő tartozást.

A rendelet értelmében gyermeknek számít:

  • a magzat a várandósság 12. hetétől,
  • a közösen örökbefogadott gyermek,
  • az elhalálozott gyermek,
  • a 12 hetesnél idősebb korában elhalálozott magzat.

A Babaváró hitel igénylésének feltételei

Igénylési határidő: A Babaváró hitel/támogatás 2019.07.01-től igényelhető az arra szerződött bankoknál, de figyeljünk oda, mert az igénylés során a szerződést legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni! Amennyiben július 1. és július 31. között születik a baba, és a Babaváró hitelt július 31-ig megigénylik, akkor jár a kamattámogatás, valamint a három éves törlesztési moratórium. Igénylést követően, de szerződéskötést megelőzően született gyermekekre is jár a támogatás.

Család állapot, életkor, meglévő gyermekek: A támogatást csak házasok igényelhetik. Amennyiben bármelyik félnek van már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek a mostani az első házassága kell, hogy legyen. Igénylésnél a feleség életkora számít, neki az igényléskor 18 évesnél idősebbnek és 41-nél fiatalabbnak kell lennie. Az igénylőknek magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük.

TB jogviszony, tartozásmentesség: Legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell igazolnia. Ebbe a közfoglalkoztatotti jogviszony max. 1 évvel számítható be, magyar állampolgár pedig külföldi jogviszonyt is igazolhat, azonban a 3 éves TB jogviszonyból a Babaváró igénylést megelőző 180 napnak mindenképpen magyar TB jogviszonyból kell származnia! Ezen kívül egyik félnek sem lehet köztartozása.

Hitelképesség: A támogatás feltétele, hogy a lebonyolító bank hitelképesnek minősítse az igénylőket. Tehát rendelkezni kell megfelelő jövedelemmel, valamint egyik fél sem szerepelhet hitel elmaradás miatt az adóslistán (KHR – Központi Hitelinformációs Rendszer).
A bankok a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) figyelembe vételével számolják ki a szükséges jövedelmet. A JTM szabály pontosan meghatározza, hogy a nettó jövedelem mekkora részét lehet legfeljebb hiteltörlesztésre fordítani. Eszerint a Babavárónál 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt 50%, ez felett 60% a felső határ. Nem mindegy, hogy a bankok milyen jövedelmeket vesznek figyelembe és azokat hogyan számítják be a fenti mutatóba. Tehát bankonként jelentős eltérések vannak, ezért érdemes tanácsadót segítségül hívni!

Lakáshitel kiváltása, önerő:  Amennyiben a Babaváró támogatást lakáshitel felvétele során önerőként szeretnénk felhasználni, akkor annak csak  75 %-a fogadható el önerőként. (Hiszen ha nem születnek meg a gyermekek, akkor ez hiteltartozás….)

A törlesztőrészlet szüneteltetését kérelmezni kell: Az első és második gyermek születésekor kérelmeznünk kell a törlesztőrészletünk 3 évre szóló szüneteltetését, ez nem automatikusan lép életbe! Ez időszak alatt semmit se kell fizetnünk a Babaváró hitelre. (A kezességvállalás díját sem kell ekkor fizetnünk.) A Babaváró támogatás szabad célú, így ebből előtörleszthetjük más kölcsönünket, sőt van olyan pénzintézet, ahol kifejezetten kiváltásra is igényelhető a kölcsön.

A második gyermeknek nem kell a futamidő első 5 évében megszületnie, a törlesztés szüneteltetéséhez, a a futamidő alatt bármikor megszülethet, és kérhető rá a kedvezmény. Persze minél korábban válik törlesztés mentessé a hitel, annál jobb.

Fontos tudni

Amennyiben a gyermek megszületését követően a házastársak elválnak, akkor elveszítik a kamatmentességet, és a hitelt a továbbiakban piaci kamatokkal kell fizetnünk, sőt az eddig kapott támogatást is vissza kell fizetni. Ha a futamidő első 5 évében már született gyermekünk, akkor a korábbi támogatás visszafizetése alól mentesülhetnek, de a továbbiakban a hitel már nem lesz kamatmentes.

Ha elutasítják a kérelmet az egyik bankban, akkor nem adhatjuk azt be más bankhoz.
Tehát alaposan meg kell gondolnunk, hogy hol és mekkora összeget szeretnénk felvenni, jól elő kell készíteni a kérelem beadását!