forrás:bankweb.hu

A falusi CSOK részletes szabályai végre napvilágot láttak, ennek értelmében 2486 kistelepülésen használt lakás vásárlására is felvehető 1 gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermek esetén 2,6 millió, legalább 3 gyermek esetén 10 millió forint 2022 közepéig. A felvett összeg fele fordítható vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell felhasználni. A falusi CSOK mellé is felvehető a legfeljebb 10, illetve 15 milliós kamattámogatott lakáskölcsön.

A törvénytervezet a következőket tartalmazta:

  1. a falusi csok az 5000 fő alatti települések közül azokat érinti, melyekben a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag – így a 2887 db, 5000 fő alatti településből 2486 érintett, a tanyákra teljes egészében, országosan kiterjed.
  2. A falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak: új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint.
  3.  A támogatás abban az esetben is igényelhető korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ha korábban az adott lakásra már vettek igénybe CSOK-ot.
  4. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható. Meghatároztak továbbá minimális négyzetméter határokat, követve ezzel az általános csok szabályait. Eszerint egy, kettő illetve három gyermek esetén lakásoknál 40, 50 és 60 nm a minimális alapterület, míg házak esetében 70, 80 és 90 nm az alsó határ.
  5. A visszaélések kiszűrésére feltételül szabják a legalább egyéves folyamatos – a legmagasabb (10 millió Ft-os) támogatási összegnél kétéves – biztosítási (TB) jogviszonyt, az erkölcsi bizonyítványt, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A lakásban kötelező bentlakást pedig a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

A törvényjavaslatot elfogadta az Országgyűlés, így a falusi CSOK 2019.július 1-jével lép életbe.

Falusi CSOK támogatás feltételeinek megfelelő települések Budapest közelében (Fővárostól mért távolság):

Acsa  64 km

Makád 60 km

Márianosztra  73 km

Nagybörzsöny  77 km

Pusztavacs 60 km

Szob      75 km

Verseg 53 km

Mire lesz elegendő a falusi CSOK támogatás?

A kormány 150 milliárd forintot különített el a Magyar falu programra, ebből 25 milliárd forintot hagytak falusi csokra, de a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást.

Gondot jelenthet, hogy a CSOK támogatás igénybevételével házat vásárlók számára a lakóhely közelében jellemzően nem lesz megfelelő munka lehetőség, így akár 50-100 kilométeres távolságot is meg kell tenni ahhoz, hogy a falusi CSOK kedvezőbb feltételeivel lehessen ingatlant vásárolni, majd onnan be kell járni dolgozni.

A Portfolio szerint az induló 25 milliárd forintos támogatás 10 millió forintos igénylések esetén 2500 családra lenne elég, ami településenként 1-2 támogatást jelenthet, de ha két gyerek mellett történne az igénylés, az 10 ezerre növeli a támogatható családok számát.